Inhalosedarea

Inhalosedarea este un tip de sedare constienta care se recomanda copiilor ce prezinta un nivel crescut de anxietate fata de tratamentele medicale, dar in egala masura se recomanda si adultilor cu o mare teama de cabinetele medicale sau ace.

Pacientului, i se aplica o masca nazala cu ajutorul careia inhaleaza un amestec de gaze format din oxigen si protozid de azot. Acest gaz numit si “funny gas” induce o stare de relaxare, de bine, are proprietati sedative si usor analgezice. In cursul procedeului, pacientul va resimti o relaxare generala, senzatie de usoare furnicaturi, de regula la nivelul degetelor de la maini si de la picioare. Deseori apare o senzatie de detasare si alterare a simtului timpului. Uneori, pacientii pot visa, in ciuda faptului ca sunt treji. Pacientul ramane constient, colaboreaza cu medicul, raspunde la stimuli.

Procedeul de inhalosedare este foarte sigur. Substantele folosite nu au nici un efect negativ asupra inimii, plamanilor, ficatului, rinichilor sau creierului chiar daca aceste organe sunt bolnave. N2O nu se metabolizeaza in organism, ceea ce face ca eliminarea lui sa se faca rapid, in 3-5 minute. Pacientul poate pleca neinsotit, poate sa conduca, poate sa se alimenteze absolut normal dupa tratament. In concluzie, efectele se instaleaza rapid si dispar la fel de rapid, odata cu incetarea administrarii.

Inhalosedarea nu este o anestezie generala. Aceasta este o confuzie pe care multa lume o face, insa trebuie precizat ca inhalosedarea nu presupune ca pacientul sa fie anesteziat general, deoarece este constient si poate sa raspunda la adresarile celor din jur, in timp in situatia in care ar fi fost anesteziat complet, acesta nu ar fi fost constient.

Indicatii inainte de tratament: este strict interzisa alimentatia cu 4-6 ore inainte de inhalosedare.

Indicatii dupa tratament nu exista, totul revine la normal foarte rapid.

Concluzia familiei noastre de pacienti: inhalosedarea cu protoxid de azot denumit si “funny gas” este o metoda extrem de placuta de anestezie ce produce o relaxare profunda, uneori o ametitoare senzatie de bine sau chiar usor euforica. Toti pacientii pleaca din cabinet cu zambetul pe buze povestind mai departe experienta lor.